Greek English German

Έθιμα του γάμου (Κουμπαροκουλούρα)

Στο χωριό μας ο γάμος εθεωρείτο και θεωρείται και σήμερα κορυφαίο και ευτυχές γεγονός όχι μόνο για τους gamos1νεόνυμφους και τις οικογένειές τους, αλλά για ολόκληρο το χωριό και τα περίχωρα ακόμη.
Παλαιότερα η γνωριμία των νεόνυμφων γινότανε με προξενιό. Το δικαίωμα εκλογής των συζύγων των παιδιών είχαν οι γονείς. Μέγιστη υποχρέωση του πατέρα ήταν να βρει για την κόρη καλό και άξιο γαμπρό. Εκείνα τα χρόνια για προξενιά πήγαινε ο πατέρας του γαμπρού ή της νύφης ή κάποιος στενός συγγενείς τους, τον οποίο εξουσιοδοτούσαν γι αυτό το σκοπό.Οι προξενητές ήταν άτομα με κοινωνική αναγνώριση κι εκτίμηση και κατάλληλα για το χειρισμό του θέματος. Είχαν ευχέρεια λόγου και μεγάλη πειστικότητα.

Πόσο παχαίνει το ψωμί;

Μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις που συμβαίνουν ακόμα και σήμερα στο χώρο της διατροφής, αφορά τη συσχέτιση του ψωμιού με τηνbread-to-lose-weight αύξηση βάρους. Ιδιαίτερα τη δεκαετία του 70 που οι υδατάνθρακες, γενικότερα, μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα και κατηγορήθηκαν για άμεση συμβολή στην αύξηση της παχυσαρκίας (κυρίως ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνη π.χ δίαιτα Atkins), αλλά ακόμα και σήμερα η 'παχυντική' τους φήμη αποτελεί μια παραπλάνηση.

Μία φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες μόνο, με μικρές παραλλαγές αν πρόκειται για ολικής άλεσης, σικάλεως ή καλαμποκιού ή ακόμα και πολύσπορο. Παράλληλα, το ψωμί μας δίνει διαιτητικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ πολλές μελέτες τις έχουν συσχετίσει με αυξημένο αίσθημα κορεσμού και, συνεπώς, μειωμένη κατανάλωση θερμίδων.

Υγιεινά σνάκ για το σχολείο

 Καθώς τα παιδιά περνάνε πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, το τι τρώνε τις school-childrenσυγκεκριμένες ώρες είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξή τους, αλλά και για τη διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς.Δυστυχώς, στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχει καμία διαπαιδαγώγηση σε θέματα διατροφής, ενώ και η ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία είναι, τις περισσότερες φορές, πολύ κακή. Τι θα μπορούσαμε, λοιπόν, να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας καταναλώνουν ένα θρεπτικό, υγιεινό και οικονομικό κολατσιό στο σχολείο τους;

Την απάντηση σας την δίνει ο φούρνος Σταμάτακη. Παρακάτω θα βρείτε πολλές ιδέες για σνακ για τα παιδιά σας τα οποία είναι καί υγιεινά αλλά και δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία.

Ψωμί, ο σύμμαχος της υγείας

Η ιστορία του ψωμιού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο, όπου αποτελούσε πολύτιμο ygeiaαγαθό για τις περισσότερες θρησκευτικές τελετές. Η μεγάλη θρεπτική αξία του διαφαίνεται σε όλες τις διατροφικές πυραμίδες. Το ψωμί, όπως και όλα τα υπόλοιπα δημητριακά, αποτελεί σημαντικότατη πηγή υδατανθράκων και μπορεί να περιλαμβάνεται με μέτρο στο καθημερινό διαιτολόγιο. Επιστημονικές μελέτες καταλήγουν ότι η κατανάλωση ψωμιού αποτελεί υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά που ωφελούν πολλαπλά τον οργανισμό: